查看完整版本: 關於觀鳥的電影: The Big Year

bin_go 18/09/2012 09:46

關於觀鳥的電影: The Big Year

近日在NOW TV的 Video Express看了一齣電影,很值得推介給觀鳥的同好。它講三個不同背景的人參加美國觀鳥大賽的故事,很多情節相信大家都有同感。片中也有很多實地觀鳥經歷和雀鳥辨認知識,制片人有一定水平。片名叫:"The Big Year",中文叫「觀鳥不離三兄弟」(名稱與劇情無關),除NOW TV外在影碟店都應該有。

星魚 18/09/2012 13:15

呢套我睇過啦,,,係好好笑架,,,,亦都對觀鳥人士既心態刻劃得好深入,,,,!!^^

bbken 18/09/2012 16:23

我都睇左,好多情節只有觀鳥或鳥攝者先感受到,所以好睇!
有一個情節係觀鳥者帶新婚老婆渡蜜月去阿留申群島觀察過境鳥,一上機我就知個老婆實會以為好好玩,點知.....哈哈!

HFCheung 18/09/2012 20:10

唔好嚇親D太太或先生。
話說回來,有人提出要在中國一年觀鳥挑戰一千種,要來試一下嗎?做個傳奇人物也不錯!

張浩輝

fai584 18/09/2012 21:44

輝哥,呢個任務就交俾你啦,反正你都要離開這裡,番回內地去

星魚 19/09/2012 08:15

其實都得喎,,,,片中冠軍一年都係6xx種之麻,,,,(去埋亞留申群島啦!!)
中國全國有14xx幾種,,,,夠晒quota啦,,,,!!如果有又真係幾有趣呢,,,!!^^
頁: [1]
查看完整版本: 關於觀鳥的電影: The Big Year