Thread
Print

[急]是咁的,我爸爸執到4隻不知名bb雀仔..請各位幫我辨識

[急]是咁的,我爸爸執到4隻不知名bb雀仔..請各位幫我辨識

我老豆見到政府砍樹..跟住砍砍下成個雀巢落黎..
有4隻雀仔..就係呢幾隻...連眼都未開既雀B!..大家知唔知係咩雀仔既幼鳥???

臨時屋企用報紙推高佢+搵紙巾塾住佢)

同埋仲有好多問題問問各位高手..
點解d雀B食完野10幾分鐘又向到狂叫既..
唔好理佢定係KEEP住佢一叫俾野食佢地好..?
我而家俾佢地食生豬肉,方包,全部加水入口..
仲有佢地食2-3舊野大一之便,有冇問題架???..
請各位有心人解答我

抗議政府沒有好好照顧巢中幼鳥就砍樹!
香港目前法例對照顧掉下來的幼鳥可能有陷阱,小心處理。
照顧幼鳥要找獸醫,呼籲鳥會獸醫幫幫忙。

張浩輝

[ Last edited by HFCheung at 5/07/2010 17:05 ]

Quote:
原帖由 HFCheung 於 5/07/2010 17:04 發表

張浩輝

[ Last edited by HFCheung at 5/07/2010 17:05 ] ...
先唔理政府果D制度先..有冇人知咩雀[ADORE]...

Quote:
Original posted by rudolf200 at 5/07/2010 16:54
我老豆見到政府砍樹..跟住砍砍下成個雀巢落黎..
有4隻雀仔..就係呢幾隻...連眼都未開既雀B!..大家知唔知係咩雀仔既幼鳥???

http:// ...
據我了解,千萬不能餵食生豬肉;可致电27111000愛護动物協会求助

[ Last edited by mchristine at 5/07/2010 17:10 ]

Quote:
原帖由 mchristine 於 5/07/2010 17:09 發表

據我了解,千萬不能餵食生豬肉;可致电27111000愛護动物協会求助

[ Last edited by mchristine at 5/07/2010 17:10 ]
好,,唔該先,,,

Quote:
原帖由 mchristine 於 5/07/2010 17:09 發表

完已問..D職員唔肯即場答..:O

雛鳥應該只出世數天, 所以很難判斷是什麼鳥種, 亦很難說幼鳥是吃什麼.
只有雛鳥的父母才有能力帶大雛鳥, 建議將牠們放回原本發現的地方.
若果砍樹附近環境是安全的話(不會再砍樹), 建議將雛鳥盡快放回原來樹木的附近, 相信他們的父母會正到處找幼鳥, 若果延誤的話, 親鳥有機會放棄而飛走.
雛鳥是差不多整天都需要進食的, 有鳥友觀察發現親鳥會大約5-10分鐘回巢餵飼雛鳥, 所以牠們10分鐘便叫是正常.
若果擔心的話, 可以將雛鳥先放回那個地方, 然後到遠處觀察30-60分鐘, 若果沒有親鳥回來的話, 再聯絡漁護署將雛鳥接走.
香港所有野鳥均受保護, 擅自將野鳥帶回家中照顧有可能會觸犯有關法例.

香港觀鳥會辦公室

Quote:
原帖由 HKBWS Officer 於 5/07/2010 17:38 發表
雛鳥是差不多整天都需要進食的, 有鳥友觀察發現親鳥會大約5-10分鐘回巢餵飼雛鳥, 所以牠們10分鐘便叫是正常. ...
thx for your sharing

政府竟然可以讓咁樣的事情發生...真可悲...
As The Crow Flies- a Hong Kong Birding Blog
http://www.matthewkwanbirding.blogspot.hk

Quote:
Original posted by kmatthew at 5/07/2010 17:45
政府竟然可以讓咁樣的事情發生...真可悲...
一日都可能幾十隻雀bb因為咁樣而死

仲有野問..我想知雀爸媽會唔會晚上都搵食俾雀b食架

Quote:
Original posted by rudolf200 at 5/07/2010 18:55
仲有野問..我想知雀爸媽會唔會晚上都搵食俾雀b食架
有些是會的,視乎品種而定! 雛鳥是很難照顧的!
我建議你盡快聯絡愛護動物協會(tel:27111000)或漁護署(te:1823)接走雛鳥!

Quote:
Original posted by Sze at 5/07/2010 20:53

有些是會的,視乎品種而定! 雛鳥是很難照顧的!
我建議你盡快聯絡愛護動物協會(tel:27111000)或漁護署(te:1823)接走雛鳥!  
又一單帶雛鳥番屋企喇(網上見到都3單),幾時先寫指引呀? D專家去晒邊呀??

餵生豬肉啦!!!!!!!

http://www.hkwildlife.net/viewth ... mp;page=1#pid274234

你考慮到幾時呢?

[ Last edited by Robert at 5/07/2010 21:41 ]

Quote:
原帖由 HFCheung 於 2010-7-5 17:04 發表

張浩輝

[ Last edited by HFCheung at 5/07/2010 17:05 ] ...
那麼應該報警, 政府部門觸犯法例?

只准州官放火, 不准伯姓點燈!!
Any Wrong? pointing it!

https://www.youtube.com/user/HongKongWildBirds

Thread