Thread
Print

大或小,鳥會要怎樣走?

佢點計呢?

Attachment

3/03/2012 02:54

請勿好心做壞事!

Quote:
Original posted by Sze at 3/03/2012 00:16
自小老師教誨做事要重質不重量,我覺得問題不在於會員人數,而是會員質素。會員人數的多少不是一個功績,並不能代表個會的成功與否。
常常亂講當理據嗰啲算係質定量呢?帶隊攝家燕巢擾巢導致小孩好奇破燕巢,燕去巢空又係唔係功績呢?自小老師咁教嘅咩?

[ Last edited by ying at 3/03/2012 03:01 ]
請勿好心做壞事!

Quote:
Original posted by richome2 at 1/03/2012 14:15

我其實都有同感,眼見MP 近來的轉變實在有些不安,鳥會其實在MP 有好重要的角色,對會員的要求實在有必要研究,
但如果新加入不可進入MP 實在未能推廣觀鳥,建議進行每年新增進入MP 的申請配額制 及 須作簡單筆試,
筆試的目 ...
係呀!我都曾經聽到某人在三層屋高聲大叫:嘩!米埔竟然可以打爆卡呀!
請勿好心做壞事!

ying!你用功績呢個字眼著實是太抬舉我了。
我問你拍攝鳥巢以至燕去巢空!算唔算功積?你就當正拍攝鳥巢出事係功積一件?!1)帶隊拍攝家燕,我想我的那隊(一個記者+一個攝影師+一個收音師)比你們任何一隊攝影師也要少,而且電視台的開支很緊絀,秒秒錄影帶都是錢,燕子跟我可不是大明星,我們有幸被拍了幾分鐘已是幸運如中六合彩。
哦!四個人比我們任何一隊攝影師(攝影師?)也要少?你如何統計而得出此結果?被拍就覺得有幸?燕子覺咩?騷擾燕巢燕子都覺得有幸?你又知?咁即是你贊成拍攝鳥巢?!如中六合彩?!咁你等如叫人人都要去拍喇!重有個節目係30分鐘架。2)小孩子/貓兒好奇/成人因怕禽流感破壞鳥巢這些事情由我第一年(2005年)開始數燕巢的時候已屢見不少,我協助Peral Report拍攝的那年是2010年初,不知你是否有2005年至2010年期間的燕巢被破壞的數字記錄,以反影那個節目出街後燕巢受破壞的情況的改變?如有的,可否公佈出來,這可是很珍貴的資料,因實在很少人做這方面的研究工作啊
Oh!原來要數字記錄先得?!(餵蟲攝鳥又有冇破壞記錄呢?)咁就輕輕帶過你嘅過失!3)除了書本上的知識外,自小我的老師都教我要做一個誠實,不說謊的人,所以我自小便討厭說謊,更非常討厭那些說謊的人。
自己同自己友除外?4)這個帖是討論鳥會的方向,為了方便其他版友瀏覽,煩請ying對題回應,如要討論其他事情,煩請另開新帖,多謝合作!
絶對與題目有關!你自己睇返20#你寫乜嘢,了解一下我點解會咁問先,認真啲啦,成日求求其其,得過且過!咁樣做人冇好處架!

[ Last edited by ying at 10/03/2012 02:57 ]
請勿好心做壞事!

Quote:
Original posted by Sze at 6/03/2012 02:26

一直也很想請問這個身上沒有任何工具或觀鳥裝備的人究竟是誰?因為曾問過很多鳥友也沒有人認得出他是誰。
而你一直也沒有說過這張照片拍攝背後的經過,也沒有說過拍攝地點在那兒,就只是不斷的貼完再貼,其實你想計些什麼 ...
他是誰?先不說,先說這個外籍人仕正在做出你們所謂高質鳥會會員常常攻閥攝鳥人的同一事情(先聲明,我係反吸煙人仕),在鳥類出沒的地方抽烟!此照片登出後,竟無人責備之?!外國人有特權咩?
好,我當大家唔知個係乜嘢地方,呢度係米埔三層屋正面對正 WWF 架設那破壞自然生態引魚鷹繁殖木架下面,果個地方佢哋可以揸車入去,咁佢哋係乜嘢人?問 WWF 喇。
你係想問'計'些什麼?定'說'些什麼呢?如果係'計',咁我想計下有幾多呢啲高質特權人仕同所謂高質鳥會會員,如果係'說',我想問下係唔係同人唔同命,點解佢冇人責備?所謂高質鳥會會員咁嘅咩?
果啲所謂高質鳥會會員,所謂專家,講一套做一套!

[ Last edited by ying at 10/03/2012 03:43 ]
請勿好心做壞事!

請勿好心做壞事!

Quote:
Original posted by Sze at 12/03/2012 11:58

建議你組織誘攝會就是對抗鳥會,為鳥會樹敵?!
那挽留你們,讓你們不斷的在此爭取改變鳥會宗旨就是為鳥會好?
鳥會一面要求大家保育鳥類的同時,卻繼續縱容你們留在這裡不停向大家爭取漠視鳥類福祉合理化,變成一個兩面不是人的 ...
係喎!你咁樣重唔單只為鳥會樹敵!你重為鳥兒樹敵!因為我從來冇推崇誘拍!
我何需你挽留?!你算老幾?真係自大!
呢個題目係講鳥會方向,你常借此處掩飾你誣衊他人的行為是不對的,應自開 post 再論,請尊重樓主!
你譴責別人在保護區食煙,一向有理會那人是誰的嗎?
鳥會何時縱容我們留在這裡不停向大家爭取漠視鳥類福祉合理化,變成一個兩面不是人的鳥會?!請提出真憑實據!'胡言亂語'返去你果面,你想點都得喇!
你抄名句?'我死也不認同你的意見,但我認同你有言論自由'?!香港人人都知有言論自由,但要不在於誣衊他人,欲加之罪,竟胡亂砌詞!
成日話有破壞記錄?又福壽螺?微甘菊?日本烏鴉?台灣大頭針........穿鑿附會你就大把!
千功不能蓋一錯!你個節目出街之後引起燕去巢空!係後患!後患既成,就係錯!你成日都講喇,現在未有問題唔代表將來冇!但你個節目害處既成,你都企圖掩飾!可見你寬己嚴人!你就真正兩面不是人!
一個普通會員身份有乜嘢權力要求我們離開呀?換轉我要求你離開得唔得呢?
引用你嘅邏輯:你一個普通會員身份竟然夠胆趕人走!如果你係鳥會幹部,你就想辦法令鳥會主席落台囉?!
你叫我講放蟲拍鳥嘅功積,即是叫我推銷誘拍?!你蠱惑呀!想陷我於不義!你做人咁奸嘅!
理性啲!胡作非為係唔啱嘅!

[ Last edited by ying at 12/03/2012 21:10 ]
請勿好心做壞事!

Quote:
Original posted by 梁厚鍵 at 12/03/2012 19:18
我是觀鳥初哥,剛參加了2012 年的紅耳鵯俱樂部的導賞義工培訓班,亦同時加入了鳥會。對鳥會要做大或做小,及缺德鳥攝或觀鳥者的論題有點個人的經驗和觀點,在此與一眾師兄師姐分享,望大家賜教:

1.        我對觀鳥守則的認識,在參加紅 ...
真知卓見!
逐步同化才是正道,猙獰覇道圖惹人仇!

[ Last edited by ying at 12/03/2012 20:48 ]
請勿好心做壞事!

Quote:
Original posted by Conservation at 10/03/2012 11:08
若鳥友在米埔自然護理區內發現不當行為, 請立即向米埔漁護署自然護理員辦事處報告, 電話: 2471 4411。
煩請提供日期、時間、地點, 若有更清晰的相片亦請電郵與本會, 方便本會向漁護署或WWF跟進/反映。 ...
請勿好心做壞事!

Quote:
原帖由 thinfor 於 13/03/2012 12:03 發表
多謝梁厚鍵兄的寶貴意見.

我極度同意你所講的教育, 但同時想講自律性及個人的常識也很重要.  常常聽到有人餵野生動物, 大家都知道是不對並有法例管制, 但執行方面的困難大家有目共睹. 鳥會沒有任何執法權力, 但有責 ...
你真係好市井呀,你打咁大篇嘢,裏面屈我嘅計有:1)ying/fkm君等認為電台/報紙全不是好媒體。2)討厭有人在米埔吸煙及其他不該行為等等意見。3)憑你鳥攝時觀察到鳥的行為, 我就要信你所講的餵蟲及鳥攝的距離的差異是可以接受? 4)因為你photohunt勁?
上面四點,我幾時講過?一個會屈人;三唔識七又理解能力不高嘅人.............係囉;理解能力不高喎,同佢講道理?
請勿好心做壞事!

Quote:
Original posted by louislee at 13/03/2012 15:19

對你所說的傳媒好壞有同感,其實香港亦有中肯的傳媒的,南華早報時不時都有一些講生態保育的文章,而且唔係報章自己講曬,會有一些 CIVIC EXCHANGE, WWF 等組織參與。
無錯有部份報社喜歡以嘩眾取寵的方式報導新閒,但效果真 ...
閣下所述有文有理,大部份內容在下同意,小鱗胸鷦鶥一事並不是第一次發言,例如:登島影飛背.......請查察,但所述兩事,可能在下年資尚淺,未及關注,可否煩勞閣下提供可閱資訊,俾在下詳知其聞,先在此謝過!

[ Last edited by ying at 18/03/2012 02:28 ]
請勿好心做壞事!

Quote:
Original posted by Sze at 16/03/2012 03:38

中國/香港有3句俗語/諺語:
1) 針無兩頭利
2) 水能載舟亦能覆舟
3) 兩害相權取其輕

世上沒有太多事情是完全沒有其負面的問題,就如:心外壓,當有傷病者被發現沒有心跳時,急救員會需要為傷病者做心外壓,否則當大腦缺氧超過4 ...
兩害取其輕,咁熟既?哦...原來我講過喎。
心外壓,係要考牌及格有執照先可以做嘅,我就冇資格嘞,亂咁舉例!
打擊你,需要嗎?你太看得起你自己了!
扭曲那位記者的一片苦心?你又諉過於人了!我講及此事只想告訴你,你以為對的,都會有錯處而你不自知!還沾沾自喜!送多句俾你,'劍是兩面刃'明唔明?

你何以得知鳥兒任我們愚弄?你是公孫甚麼嗎?
我何時假意幫助鳥兒?願聞其詳,倒是你教我成立誘攝會與鳥及鳥會樹敵一事,可以看到你才是假意幫助鳥兒的兩面不是人!
弊的你已說了很多穿鑿附會;似是而非的假證據,說真的,我好想你能夠交出真憑實據,好讓我去勸導別人。
你又想套我講誘拍好處?然後坑我?狡猾!
你覺得你是我的敵人嗎?哎!你的心胸太狹窄了,大家只不過討論事情,你竟然以我為敵!
寬己嚴人?這是你一向的作風!

[ Last edited by ying at 18/03/2012 03:40 ]
請勿好心做壞事!

Quote:
Original posted by Sze at 16/03/2012 03:38

中國/香港有3句俗語/諺語:
1) 針無兩頭利
2) 水能載舟亦能覆舟
3) 兩害相權取其輕

世上沒有太多事情是完全沒有其負面的問題,就如:心外壓,當有傷病者被發現沒有心跳時,急救員會需要為傷病者做心外壓,否則當大腦缺氧超過4 ...
你個'心外壓錯例'有大疑點!一個旁觀者看了就知道壓斷了胸骨?!(肋骨更不可能!唉!肋骨都得?!)莫非此人有 X 光眼?
別再穿鑿附會好不好?
請勿好心做壞事!

我在鳥會所寫的字句,從無贊成誘拍字句,頂多係寫過一句'兩取其輕'!唔通連呢句點解都唔識?!
但自稱小薯仔(大蕃薯)不斷屈我推崇誘拍,更教我成立'誘拍會'去對抗鳥會!其情可恥!其心可誅!
小薯仔重成日搬170出嚟,佢老友'班班先生'(小薯仔命名)卻身先仕卒,帶頭蓄意騷擾黑卷尾育雛!小薯仔知而不責!反文過飾非!護短於衆目之下!
班班先生重去台灣大雪山影用蟲誘拍既雀,例如:白眉林鴝等....未知小薯仔點睇呢?
導致燕去巢空!卻推過於跟佢去拍攝既記者!還意圖以功冚過!
人人斥責佢弄虛作假,利用傳媒誣衊他人!佢就將話題轉去誘拍之事,企圖掩飾其罪行!
假證據層出不窮,又自打咀巴,錯漏百出!
詞窮之下,不過一名普通會員卻手執雞毛趕其他會員走!僭越鳥會!
米埔禁區鬼佬食煙!小薯仔裝儍扮懵!
facebook 偷相,賊性盡現!
咁樣樣既'人',連佢自己都講過:我何德何能.............
請勿好心做壞事!

Thread