Thread
Print

大或小,鳥會要怎樣走?

Quote:
Original posted by ying at 3/03/2012 03:06

係呀!我都曾經聽到某人在三層屋高聲大叫:嘩!米埔竟然可以打爆卡呀!
你講的某人係咪果個同人一齊影餌誘相,重話"正呀",跟住去保育網鬧人放虫果個?

鳥會會員做乜唔跟守則

Quote:
Original posted by HFCheung at 5/03/2012 16:43
支持熱心為鳥會工作的人,反對人身攻擊,無事生非。

張浩輝
張先生,
只想話你知,好多人道貌岸然,骨子裏卻懶理甚麼守則,鳥會越大,這類人越多,我眼見都唔少.
我既沒有開名,何來人身攻擊?

Quote:
Original posted by Sze at 7/03/2012 00:30

我想如果你想正面地表達你以上的意見,我會建議你將你手上有的證據,事情的詳細經過,與及你所知的在場人士等資料, 以書面方式寫信到香港觀鳥會報告, 否則, 只在網上隱晦地說些沒頭沒尾的說話, 對事情絕對沒有任何幫 ...
出人名?咪變左人身攻擊?張先生實唔放過我
何況我冇權查人身份證
同埋我就要以書面方式寫信到香港觀鳥會報告,你就出報纸,上forum?
no way

Quote:
Original posted by fkm at 16/03/2012 22:52

奇怪, VR師兄舉出的例子中, 從蛇鵰被龍友嚇走, 到影燕鷗飛背要登上燕鷗島, 到大埔貓頭鷹被"龍友"的閃燈嚇跑, 到最近小麟胸被殺等報導, 不全都是你們穿鑿附會對"龍友"的攻擊嗎? 甚麼時候攻擊人的不可被攻擊了? ...
漏左黑卷尾上電台添

Quote:
Original posted by Sze at 20/03/2012 23:41
任何事是真是假,言論背後的動機,各人都可以有自己的方法去理解及決定是否相信。
為了要影鳥兒飛,為了影牠們的腋下,就要這樣這樣誘攝嗎?

http://ecfoto.net/ycsoso/photo_sharing/LSFYDmJkN0ouPvU61VfEMQ ...
我從來唔認為你係小薯仔,
小薯仔會代表鳥會上電台做雀鳥節目?
小薯仔會代表鳥會帶隊拍特輯?
小薯仔會代表鳥會主持雀鳥班?
如果你係小薯仔,咁其他冇做過以上事情嘅會員係乜?
所以我覺得你唔係小薯仔,應該係大蕃薯至啱。
Quote:
4)這個帖是討論鳥會的方向,為了方便其他版友瀏覽,煩請ying對題回應,如要討論其他事情,煩請另開新帖,多謝合作!
真係唔明,你自己係6/3寫左以上咁嘅野,跟住又不斷講d唔對題嘅野,自己都唔記得自己講過乜,
請你開新post吧,必定有好多人加入討論。

更加唔明,以往officer嘅動作好快,點解今次完全冇反應?

睇黎除左會員質素要檢討之外,管理鳥會網頁的人之質素亦要檢討,以免被誤會係偏幫啦!

[ Last edited by VRII at 21/03/2012 02:41 ]

Quote:
Original posted by Sze at 20/03/2012 23:41
任何事是真是假,言論背後的動機,各人都可以有自己的方法去理解及決定是否相信。
為了要影鳥兒飛,為了影牠們的腋下,就要這樣這樣誘攝嗎?

http://ecfoto.net/ycsoso/photo_sharing/LSFYDmJkN0ouPvU61VfEMQ ...
既然咁都冇離題,又可以講下野。

"任何事是真是假,言論背後的動機,各人都可以有自己的方法去理解及決定是否相信。"

呢句好啱聽,你可以批評其他人,但绝不能講大話蒙騙別人。

甚麼"飛背一定係上島影","企係岸邊用樹枝就可撩到黑卷尾嘅巢","針釘蟲仔作餌,小鳥吞下身亡,缺德龍友影雀變殺雀"等等

重有咩"未見過鶲會落地",你自己未見過未必就係冇,只係你見識少,人云亦云矣。

第10張相 http://www.hkbws.org.hk/BBS/view ... &extra=page%3D1

我亦曾於大生圍魚塘邊看過灰紋鶲為吃蒼蠅而落地,因地上麵包佈滿蒼蠅。

我只相信事實,胡亂推測我绝不相信。

Quote:
Original posted by HFCheung at 2/03/2012 22:29
似乎大家都不會反對鳥會要做大,只不過也有一些很強意見希望執行規則或拍引。

大家可要想清楚,提防『講就天下無敵』,做起來未必會很暢順,也要注要『律人嚴,律己要更嚴』,就算你事事公正,但只要給人有少許公報私仇的感覺,那就 ...
再回應張先生,

早前我說過"好多人道貌岸然,骨子裏卻懶理甚麼守則",有人時不時會貼d咩咩170章第幾條第幾節,又觀鳥及鳥類攝影守則,就真係如你所講『講就天下無敵』,

"我也試過觀察一巢八哥,我雖然躲在樹下,但牠們仍知道我的存在,而咬著毛蟲站在樹頂不肯回巢,跟我對峙了約10分鐘,最後是我放棄了,因我怕餓壞幼鳥。
http://www.hkbws.org.hk/BBS/view ... amp;page=1#pid31251
我想個d乜巳守則同xxx章係呢+分鐘內已經消失得無影無踪。

小薯仔係呢度就喜講道理,外表禮貌周周,但去到第度就用"如你唔喜歡看見別人的立場,你也可以行開,這裡沒有人會阻你,亦沒有人會留你,甚至你希望我送你一程的也沒問題。"咁唔客氣嘅說話。
又話自己小薯仔,一去到自己地盤就"惡屎能登",可見有好多人表裏不一,真正能做到『律人嚴,律己要更嚴』真係好難。

鳥會觀鳥隊帶頭俟墳頭,漠視守則。

觀鳥節鳥導不顧本份,只不斷揶揄道不同的同工。

以上只係冰山一角,還有更多的講一套,做一套。

這相片我在另一主題已再三要求鳥會澄清,但officer成日巡來巡去,乜都睇到,淨係睇唔到呢樣,完全冇回應。

未知鳥會政策是否只對鳥事上心,對知識產權是否漠視?

http://www.hkbws.org.hk/BBS/view ... p;extra=&page=1

Quote:
Original posted by VRII at 27/03/2012 01:10

這相片我在另一主題已再三要求鳥會澄清,但officer成日巡來巡去,乜都睇到,淨係睇唔到呢樣,完全冇回應。

未知鳥會政策是否只對鳥事上心,對知識產 ...
而家先見到pm,
真奇怪,我係度公開問,鳥會就pm答我,呢个問题唔淨係得我關心。
可唔可以係度公開答呢?驚咩呢?

Thread