Thread
Print

新會員證仍未收到 有人可以幫忙嗎?

Quote:
Original posted by maobb at 29/12/2009 21:03
鳥會除左做黎招收會員可以申請入米埔,當年就係同其它組織、市民o既反對信爭取保護塱原,
塱原先得到保護至今的容貌.
正面d睇,做會員可以支持鳥會繼續保護鳥類的生存和家園,比我地繼續睇到佢地.
政府又黎啦,寫反對信啦,唔係濕地變石屎地,再無雀鳥可以生存,鳥會真係唔駛做o勒.
http://www.hkbws.org.hk/BBS/view ... &extra=page%3D1
說得對!正是啊!

Quote:
Original posted by babun at 30/12/2009 15:33
我是在 11 月 24 日已投寄的,
至今仍未收到,
亦因而無從申請米埔續證,
而浮橋證亦訂明要在 12 月 31 日前申請續證,
結論是我全部都不能及時辦理!
路過給一點資料!
每年冬天日間既水位對於在米埔觀察"水鳥"都是不太有利的,
因為冬天大部份日子在日間的水位都低於1.8米,
其實d雀會出左去后海灣個泥灘覓食的,
只有少部份雀鳥會在日間留在米埔內!
而在泥灘觀鳥屋觀鳥的話, d雀都唔會太近的!
不過我估你都是急於想入去睇卷羽鵜鶘吧!

另外,浮橋証如果你今年有申請的話,
下年WWF通常都會自動幫你續証的,
到2010年3月時個証OK之後,
WWF通常都會call你去取証的!
只要到時你已經續了會籍就可以了!不用擔心!

[ Last edited by Sze at 30/12/2009 21:44 ]

Quote:
Original posted by babun at 1/01/2010 19:26
嘻嘻!
係啊,阿思,
我都真係幾心急入米埔,
看有沒有緣份看到卷羽鵜鶘啊,
因為聞得他好一段時間沒來呢!
是啊!佢地自2004-05年冬天的13隻後便無試過咁大群同留咁耐係香港了!
佢地真係令好多鳥友很懷念的! 好似06年1月及08年2月都有兩隻既記錄!
不過冬天時因為水位唔岩, 所以都只係見佢係好遠好遠, 好似豆豉咁細!
如果佢肯留到2月尾就好了!因為水位會岩d,咁就有機會可以近d見到佢了!

Quote:
Original posted by Late at 1/01/2010 21:52

辛苦鳥會義工

辛苦大時大節加班........Any Way!!!.........Happy 2010 ...Ho Ho Ho!
是啊!辛苦晒大家了! 我已經收到新會員証啦!好靚呀!謝謝大家啊!

Thread